Translate

27 марта 2022 г.

Советы для адекватних вынужденных переселенцев

 

1. В жодній країні нам нічого не винні, на все добра воля!
2. Будьте вдячні, навіть якщо Вам в супермаркеті люди кажуть, що знають наше горе. За слова підтримки - вдячні, за дії, контакти - тощо. Вдячні вголос! Дбайте про свій вираз обличчя!
3. Якщо Вам надали житло в не ідеальному стані, то приведіть його до ладу самі: помийте, приберіть, полагодьте.
4. Звертаючись за допомогою, формулюйте свій запит чітко: перелік того, що треба (найголовніше!) і кількість, якщо питання то передбачає.
5. Не беріть більше, ніж ви потребуєте, зберігайте честь та гідність своєю поведінкою, це репутація української націі в міжнародному просторі!
6. Майте терпіння! В кожного з волонтерів, працівників структур захисту, медицини - Ви не єдині. Не відповіли Вам - через деякий час нагадайте! Волонтери - люди, що працюють безкоштовно, в них також є родина, яка на них чекає і своя робота!
7. Все, що можете зробити самі - робіть (знайти адресу, дістатися пішки або транспортом, купити продукти і тд) Гугліть, читайте новини підтримуючих груп.
8. Будьте вічливі. Завжди! Заходите в приміщення - привітайтесь, йдете- дякуйте, бажайте оточуючим приємностей! Терпіння, доброта, турбота, повага до всіх!
9. Вчіть мову. Тут без коментарів.
10. По можливості відновіть навчання дітей у школі.
11. Вивчайте країну, місто, село в якому опинились. Традиції, культуру, звички.
12. Підтримуйте чистоту! В своєму житлі, будинку, на вулиці. Якщо необхидно - сортуйте сміття. Прибирайте за своїми тваринами.
13. Дбайте про свій зовнішній вигляд, охайність, свіжість одягу(попрати одежу можна навіть руками)
14. Будьте корисні. Ми можемо не тільки приймати, та ще й надавати допомогу. Будь яку! Наприклад, в гуманітарному центрі - сортувати! Прибирати в будинку або навколо, готувати їжу, висаджувати дерева та інше.
15. Адаптуйтесь в середовищі. Знаходьте відповіді на актуальні питання, збирайте їх в єдине місце, щоб поділитися з тими, кому ця інформація буде потрібною.
16. Ознайомтесь по місцю знахождення, що переселенцям доступне, а що за межами можливостей країни(див.№1). Не вимагайте і не критикуйте!
17. Спробуйте знайти роботу і потихеньку ставати на ноги.
Терпіння і доброта людей, що простягли нам руки допомоги, не безмежні.
Ми живі, ми в безпеці! Отже можемо наповнювати себе та дітей, допомагати тим, хто лишився в Україні, і тому суспільству, що нас прийняло!
Автор тексту
Юлія Дика .

Комментариев нет: