Translate

4 февраля 2015 г.

Сцены с переодеванием

Воспоминания  бойца  НКВД  в  Украине   --   "  Крім того, до Тучина прибула спеціальна група під керівництвом Сафата. Їх ще називали сафатівцями. Усі члени групи пройшли навчання в харківській школі НКВД. Добре володіли українською мовою. Їхнім головним завданням була не лише боротьба з українським національно-визвольним рухом, але й його дискредитація в очах самих же українців. Для цього сафатівці використовували найґанебніші методи. Одним з найпоширеніших було видавання себе за бандерівців - одягали українські сорочки, шапки з тризубами, обов'язково використовували українську мову. Вночі йшли до сільських хат і "вирізали" цілі сім'ї, при цьому розмовляючи українською. Як правило, одного члена родини залишали живим, щоби потім він розповідав про побачені звірства, які нібито вчинили бандерівці.
До речі, подібний метод нерідко використовували навіть проти членів груп НКВД. Робили це для того, щоб викликати в таких енкаведистів ненависть до бандерівців та прагнення помсти за загиблих родичів. Мовляв, це бандерівці "вирізали" твою родину, за те, що ти служиш в НКВД.
У селі Пустомити Гощанського району був такий районовий комендант СБ на ім'я Олесько, що певний час очолював сотню бандерівців. А потім він перейшов на бік совєтів та "здав" свою сотню. Зробив він це добровільно чи його схопили енкаведисти - мені невідомо. Але в той час, коли він перебував в НКВД та підписував документи про співпрацю, в Пустомитах вся його сім'я була знищена. Олесько гадав, що її вирізали бандерівці через те, що він пішов на співпрацю з совєтами, але в дійсності сім'ю знищила спецгрупа НКВД, переодягнена в українські строї. Звісно, що Олесько цього не знав, а тому в подальшому з несамовитою люттю страчував бандерівців. Багатьох розстрілював прямо на місці. Виказував усі відомі йому місця переховування повстанців.
Але доля розпорядилася так, що каральна система НКВД не пошкодувала навіть вірного служаку Олеська. Його застрелили енкаведисти, щоби ліквідувати живого свідка їхніх же злодіянь. Подібні закони існують лише в бандах, де знищують ″своїх″, якщо вони надто багато знають.
- Оскільки Ви теж служили в НКВД, то чи були спроби знищити і Вашу сім'ю?
- Було таке. Мій начальник Калініченко казав мені: "Сынок не ходи домой, у нас казарменное положение." Але одного разу я не послухався і таки пішов додому. Це було у травні. Уночі я прокинувся від незрозумілого шуму. Побачив свою злякану матір, яка шепотіла: "Сину, біда!". Я помітив якийсь рух за вікнами та біля вхідних дверей, які були зачинені на защіпку. У хаті, крім мене, перебувало ще п'ятеро людей. Я взяв до рук свою гвинтівку, хоча не вона врятувала нас від розправи. Я почав не дуже голосно, але так, щоби це було чути за віконними шибками, промовляти: "Товаріщ лєйтєнант, товаріщ лєйтєнант." Вдаючи, ніби в хаті перебуває офіцер і я до нього звертаюся. Майже відразу шум надворі припинився і більше не з'являвся. Фактично це нас і врятувало. Я переконаний, що невідомими гостями були члени спецгрупи НКВД, які, почувши мою фразу, подумали, що в хаті перебуває радянський офіцер і вирішили відмовитися від своєї чорної справи. Думаючи про цей випадок, я постійно згадую підозрілі слова свого начальника про те, щоб не ходити на ніч додому. Адже, очевидно, він знав про діяльність спецгруп і не хотів, аби ми побачили хто насправді знищує наші сім'ї. А так у нас не виникало жодних підозр, що розправи   вчиняють   "свої"   -    енкаведисти.                                                  Здесь  продолжение   -   "http://lifeinvest.com.ua/index.php/polityka/2105-ya-zrozumiv-khto-taki-banderivtsi-koli-pobachiv-yak-voni-vmirayut-za-ukrajinu                ПЕРЕВОД  на  РУССКИЙ  небольшого  отрывка   -    "Все члены группы прошли обучение в харьковской школе НКВД. Хорошо владели украинским языком. Их главной задачей была не только борьба с украинским национально-освободительным движением, но и его дискредитация в глазах самих же украинцев. Для этого бойцы использовали мерзкие методы. Одним из самых распространенных было - выдавать себя за бандеровцев - одевали украинские рубашки, шапки с трезубцами, обязательно использовали украинский язык. Ночью шли в сельских хат и " ВЫРЕЗАЛИ" целые семьи, при этом разговаривая на украинском. Как правило, одного члена семьи оставляли живым, чтобы потом он рассказывал о увиденные зверства, которые якобы совершили бандеровцы.

Кстати, подобный метод нередко использовали даже против СВОИХ членов групп НКВД. Делали это для того, чтобы вызвать в таких энкаведешников ненависть к бандеровцам и жажда мести за погибших родственников. Мол, это бандеровцы вырезали твою семью, за то, что ты служишь в НКВД."

Комментариев нет: